
Velkommen
Her finder du praktiske informationer og andre nyttige oplysninger, når du og dit barn er nye i Taastrupvang.
Praktiske informationer
Velkommen og opstart
At jeres barn får en god og tryg start er væsentlig.
Det er en stor omvæltning for både barnet og forældrene, når barnet starter i dagtilbud. Det er derfor en god idé at aftale et besøg, allerede når I har sagt ja til pladsen og inden opstart.
- Se huset.
- Tal med personalet om hvordan netop jeres barn får en tryg start.
- Børn er forskellige - og imens nogle børn har brug for en lang indkøring, har andre det fint med en lidt kortere.
Vi forventer dog, at I afsætter tid til en god start og tilbringer mindst en uges tid sammen med jeres barn i Taastrupvang.
Når I første gang kommer på besøg, får I en velkomstfolder med informationer om stort og småt, som selvfølgelig kan tages med hjem. I folderen står der også, hvilken stue og medarbejdere barnet er tilknyttet. Velkomstfolderen ligger også på AULA.
Der holdes opstartssamtale inden for de første par måneder, hvor primærpædagog, ressourcepædagog og leder deltager.
Værd at vide
Praktiske informationer
Aflevere og hente
- Når I afleverer og henter jeres barn, skal personalet altid kontaktes. På denne måde sikrer I jer, at det er set, at I er kommet/gået med jeres barn.
- Det er vigtigt at give besked, hvis jeres barn hentes af andre end jer forældre. Der kan være væsentlige informationer om barnet, der skal videregives.
- Vi vægter hverdagsdialogen højt, og bestræber os på at dele fortællinger om jeres barn, som skaber indblik i - og forståelse for vores pædagogik, for barnets trivsel og udvikling.
- Vi ønsker også at give jer mulighed for at tale videre med barnet om dets oplevelser i Taastrupvang igennem vores fortællinger ansigt til ansigt og på AULA.
- Det er altid vigtigt at få sagt ordentligt farvel til jeres barn, inden I som forældre forlader Taastrupvang. Også selvom det gør barnet ked af det. Gråd er en naturlig reaktion ved adskillelse, og vi skal nok tage hånd om barnet og trøste.
Grupper
Når klokken er 9.00, deles børnene i mindre aktivitetsgrupper, som kan give anledning til uforstyrret fordybelse af forskellige lege og temaer. For at kunne være med er det derfor vigtigt, at jeres barn er her inden da. Hvis barnet kommer senere, kommer det ikke med i aktivitetsgruppe, da vi ønsker at undgå forstyrrelser midt i de fordybende aktiviteter.
Ture
- Vi tager på småture i lokalområdet - og på større ture - på impulsive ture - og på planlagte ture.
Derfor er det vigtigt, at forældre orienterer sig dagligt, og at jeres barn er her inden klokken 09.00. Hvis jeres barn skal på en planlagt tur, gives der besked på AULA. - Hvis det er en længere tur, der er annonceret, skal jeres børnehavebarn have en god turrygsæk med, hvori der ligger drikkedunk/vand. Vi anbefaler en rygsæk med gode og brede skulderstropper, som kan lukkes over brystkassen. Det er ligeledes vigtigt, at børnene har noget behageligt og godt fodtøj på, der passer deres fødder og årstiden. Børnenes energi skal bruges på turens indhold - og ikke på at holde stropperne oppe på deres små skuldre - eller have svært ved at gå.
- Hvis dit barn for nylig er stoppet med at bruge ble, skal der også ligge et ekstra sæt tøj i rygsækken.
- Vi sørger for madpakker.
Fodtøj
For at have en god hygiejne på gulvet, hvor børnene leger, er alle områder i Taastrupvang (med undtagelse af garderoberne) sko-fri zone. Det vil sige, at børn, forældre og medarbejdere ikke anvender udendørssko indendørs. Derfor vil vi gerne have, at alle tager sko af i garderoben, inden man bevæger sig ind i huset.
Håndvask
For at have en god hygiejne samt mindske smittefare og sygdom skal forældre vaske hænder med deres børn - både når I kommer til og går fra Taastrupvang. Der er lavet undersøgelser, der viser at det spiller en væsentlig rolle for at mindske smitsom sygdom, og under Corona epidemien er det blevet en fast rutine, som fastholdes fremadrettet.
Sygdom
Hvis jeres barnet er sygt og ikke kan indgå i en almindelig hverdag, beder vi jer holde barnet hjemme. Dette er både af hensyn til barnet selv og på grund af smittefare. Det er vigtigt at give besked om sygdom ( via AULA) af hensyn til planlægning af dagen - og for at vi kan være opmærksomme på eventuel smittefare.
Vi ringer til jer, hvis vi vurderer, at jeres barn er sygt og ikke kan indgå i dagligdagen. Her har vi en forventning om, at det syge barn kan hentes inden for en halv times tid.
Børn kan godt være sløje uden at have feber. At få taget temperatur kan godt virke grænseoverskridende og ubehageligt, og derfor tager vi som udgangspunkt ikke temperatur på barnet. Vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forbindelse med sygdom. Retningslinjer og vejledning i forbindelse med sygdom kan ses her:
https://sundhedsstyrelsen.dk/~/media/218F8342350D401680A5F35EF5FCCAB5.ashx
Vi kan godt finde på at give jer et omsorgsopkald. Det er et opkald, hvor vi ikke forventer, at I kommer og henter barnet med det samme. Det er et opkald, hvor vi giver jer mulighed for at handle på, at jeres barn ikke har en god dag, har slået sig, måske er ved at blive syg, eller er meget trist.
Vi siger tydeligt til jer, om det er et sygeopkald - hvor i straks skal hente - eller et omsorgsopkald hvor vi giver jer muligheden for at selv at komme.
Medicin
Som udgangspunkt kan vi ikke påtage os at give jeres barn medicin. Det er kun i tilfælde af kroniske lidelser, såsom astma, allergi, sukkersyge, feberkramper og lignende, at vi giver medicin. Det skal naturligvis altid ske i tæt samarbejde med jer, og med tydelig dokumentation samt anvisning fra lægen med tilsagn om medicinering.
Ferie
- Husk at jeres barn i samme udstrækning som jer har brug for ferie, og at der lægges op til 3 ugers sommerferie.
- I sommerperiode, når vores køkkendame Rita holder ferie, har børnene selv madpakker med.
Drikkedunke
- Alle børn skal have deres egen drikkedunk med. Alle børns forældre skal selv sørge for at fylde den op med vand om morgenen - ligesom det er jeres ansvar at tage den med hjem og rengøre den.
- Når barnet har sin egen drikkedunk med, betyder det, at barnet altid kan tage noget at drikke - og ikke skal dele krus (og bakterier) med andre børn.
Alkohol
Taastrupvang er alkoholfri daginstitution. Det betyder, at der ikke er mulighed for at nyde alkoholiske drikke til institutionens arrangementer.
Tøj og garderobe
Når jeres barn er i daginstitution, skal det have behageligt tøj på, som det er nemt at lege og bevæge sig i. Det er vigtigt, at det er tøj og fodtøj, som er nemt for barnet selv at få af - og på. At jeres barn selv kan dette, giver selvtillid - ligesom selvstændighed og selvhjulpenhed er vigtigt at opøve fra de er helt små - og frem mod skolelivet.
Når man leger, lærer og har det sjovt, kan ens tøj blive snavset - og i nogle tilfælde ødelagt. Derfor er det en god idé at lade yndlingssættet blive hjemme.
Når jeres barn afleveres/hentes skal I sammen med jeres barn tage ansvar for at rydde op i barnets garderobe. Tøj skal op at hænge, sko løftes fra gulvet, og tøj fra glemmekasse og skal tilbage i garderoben. Hvis der er vådt overtøj i garderoben, skal det tages det med hjem og tørre det, så det kan blive klar til næste dag.
I garderoben skal der være hjemmesko, overtøj, regntøj, sko/støvler og gummistøvler, samt hue og vanter eller solhat afhængigt af årstiden. Legepladsen kan være våd og mudret, så der skal tjekkes op på dette jævnligt. Vi går på legepladsen med alle børnehavebørn hver dag, og det kan være koldt at have glemt sine vanter eller hue på en kold vinterdag. Det tøj, der er i garderoben, skal kunne bruges i Taastrupvang, og er der flere valgmuligheder, er det barnet (og i en vis udstrækning den voksne), der vurderer, hvad der er passende til vind og vejr.
Skiftetøjskassen på badeværelset skal som minimum indeholde to komplette sæt skiftetøj.
Vi har en smule skiftetøj til nød, men det er ikke altid, at den tøj-del, som jeres barn har brug, for er tilgængelig - så sørg altid for skiftetøj.
Husk navn i jeres barns tøj - det gør det nemmere for barnet og jer at finde igen (der kan sagtens være børn, der har samme sæt tøj eller fodtøj). Hvis der ligger tøj på gulvet om eftermiddagen, lægger vi det i glemmekassen. Vi har ikke ressourcer til at fordele tøjet på garderobepladserne, selvom der er navn i.
Tøj og især hjemmesko forsvinder, men dukker som oftest op igen. Der er mange børn i huset, og når de leger, tager de nogle gange trøje, eller hjemmesko af, og sådan nogle ting kan gemme sig mange spændende steder. Vi opfordrer børnene til at lægge ting, de ikke bruger, ud på deres garderobeplads.
Vi bruger ikke tid på at gå og lede efter bortkomne hjemmesko, tøj eller bamser, da vi ønsker at bruge vores tid sammen med børnene. Børnene ved tit selv, hvor tingene er, så det er en god idé at tjekke op på deres ting, inden i går hjem, så de ligger klar på deres pladser til den næste dag. De ting man ikke kan finde, lægger vi i glemmekassen når de dukker op.
Bleer
- Hvis barnet stadig bruger ble, når det fylder tre år, skal man selv medbringe bleer (det gælder fra den første i den måned, jeres barn fylder tre år).
- I er velkomne til at medbringe en hel pakke med bleer
- Husk er der skal stå navn på pakken, som kan stå på en hylde på toilettet.
- Husk også at fylde op løbende.
Legetøj
- Børnene skal ikke medbringe legetøj hjemmefra, da vi sørger for at indkøbe alsidigt legetøj af god kvalitet.
- Det kan dog være en god idé at have en bamse/ et sovedyr med hjemmefra, som kan give tryghed.
- De voksne arrangerer ind imellem legetøjsdage, hvor man kan medbringe et stykke legetøj hjemmefra.
Legeaftaler og venskaber
I børnehaven hænger der en legeliste. Herpå kan I skrive jeres adresse og telefonnummer på, hvis børnene ønsker legeaftaler. Husk også at kigge på listen jævnligt for eventuelle nye ønsker om legeaftaler. Vi opfordrer alle til at skrive sig på denne liste, da det er med til at styrke børnefællesskabet, når børnene skaber relationer på kryds og tværs. På denne måde får barnet en masse gode venner, som også har prøvet at være hjemme ved hinanden.
Oprydning
Vi lægger stor vægt på, at børnene lærer at passe godt på vores fælles hus og legetøj. Det skal holde længe og være tilgængeligt for de næste, der kommer og vil lege. Derfor lærer vi børnene, at de skal rydde op efter sig, når legen er slut.
Vi har brug for, at I forældre støtter op om dette, og hjælper jeres børn med at rydde op, når I kommer for at hente, inden I går hjem.
Udendørs skal cykler køres til skuret og sandting i kassen ved sandkassen.
Mad med mere
Kostpolitik
- I Taastrupvang har vi madordning. Der afholdes afstemning til denne madordning hvert andet år, hvor forældre til børn, som er fyldt 3 år, er stemmeberettigede.
- Vores køkkenmedarbejder sørger for sunde og alsidige måltider, der lever op til ernæringsmæssige krav fra Høje-Taastrup Kommunes kostpolitik, samt Sundhedsstyrelsens kostanbefalinger.
- Vi har guldmærket i økologi, som betyder, at vi skal leve op til en økologiprocent på vores samlede indkøb på 90-100%.
- Høje Taastrup Kommune har en kostpolitik som vi retter os efter. Den kan ses her:
Mad- og måltidsprincipper i dagtilbud | Høje-Taastrup Kommune (htk.dk)
- Klynge E har en sukkerpolitik om, at der ikke serveres sukker i hverdagen, men kun til særlige begivenheder og traditioner i huset - som eksempelvis til julefesten.
Fødselsdage
- Når et barn har fødselsdag, er det muligt at fejre dagen i Taastrupvang. Her holdes der fødselsdag for en gruppe af børn, som er sammensat af personalet, afhængigt af dagens gang og barnets relationer.
- Vi forventer ikke, at forældre deltager i fødselsdagen, men I er naturligvis velkomne.
- Vores fødselsdage er sukkerfrie, så når der medbringes lækkerier til fødselsdagen, kan det være lækre frugtanretninger eller lignende.
Her er en liste med flere forslag:
* Spiselig pynt med frugt og grønt
* Smoothie - en frugtdrik med blendet frugt eventuelt med yoghurt naturel eller mælk
* Frugt- eller grøntsagsstykker på tandstikker eller træspyd er sjovt at spise og ser flot ud
* Udskåret frugt og grønt eller tørret frugt og frugtstænger som snack
* Pitabrød og/eller boller med grøntsagsfyld
* Rugbrødssnitter med frugt
* Isterninger med frugtstykker eller bær i
* Pandekager med frugtfyld
* Frugtsalat er en lækker dessert
* Brug frugtmos i stedet for fedstof, når du bager kage
- Vi tager også gerne hjem til fødselsdag hos barnet, hvis vi inviteres til frokost.
Forældrerådet har besluttet, at det ved hjemmefødselsdag er tilladt at servere ét enkelt lille stykke kage, én muffin eller lignende til hvert barn. - Uanset om man vælger at holde barnets fødselsdag i Taastrupvang eller invitere hjem, er det vigtigt, at vi informeres i god tid, således at vi kan planlægge dette i forbindelse med organisering af dagen i forhold til eventuelle andre arrangementer. Vi opfordrer derfor, at I kommer en måned inden jeres barns fødselsdag, så vi kan finde en dag der passer os alle.
