Kostpolitik

  Kostpolitik i Taastrupvang.

 

Børn skal have en sund og varieret kost. Det er nemlig gennem kosten de får de næringsstoffer, som de skal have for at vokse sig større og for at have en god dagligdag, hvor de har energi & kræfter til at lære og lege med deres kammerater.

Børn skal have gode kostvaner og det får de ved at få serveret en varieret kost dvs. fra hele kostcirklen. På den måde kan de bevare sundheden og forebygge velfærdssygdomme.

I Taastrupvang arbejder vi løbende på husets kost politik. Vi vil gerne tilbyde en sund og alsidig kost, gå efter årstidens frugt & grønt og bestræber os efter at opnå kommunens mål om at ”leve” cirka 90 % økologisk. Vi gør det i det omfang vi har råd til og prioriterer.

  

Vi har i personalegruppen løbende dialoger om kosten i huset, for det er et emne der fylder meget i en daginstitution.

Vi er alle forskellige og har nogle gange forskellige synspunkter, men det der er vigtigst her i huset det er, at det er børnene i Taastrupvang, der er i fokus.

 

Forældrebestyrelsen har ud fra dialog bla. været med til at vedtage følgende:

  • Mad & råvarer i Taastrupvang skal primært bestå af friske og sunde råvarer med hovedvægten lagt på økologiske produkter.
  • Der arbejdes ud fra kommunes mål om, at vi bliver ca. 90% økologiske.
  • Det er køkkendamen & personalets opgave at holde forældre orienteret om den mad, der serveres.
  • For børnehavens vedkommende vil personalet altid være parate til at støtte og vejlede forældrene omkring den gode madpakke og det rigtige eftermiddagsmåltid.
  • Når vi holder børnefødselsdage er det forældrene, der i samråd med personalet finder ud af hvad og hvor meget de vil komme med og til deres barns fødselsdag, ud fra husets kost politik.
  • Det er forældrenes ansvar hvad de vælger at kommer i madpakkerne, men i Taastrupvang kan vi vejlede og henstille…… 

I Taastrupvang har vi et lille køkkenudvalg hvor vi snakker om huset kost og madplaner. Vores køkkenasistent har jævnligt sparring med de andre nabo institutioner og vil løbende skulle på kurser i kost og hygiejne.

Køkkenassistenten udarbejder en ugeplan for vuggestuens frokost og eftermiddagsmad. Vores madplaner som hænger i indgangspartiet, sikre at kosten bliver varieret. Oversigten for børnehavens eftermiddags mad hænger i børnehaven, da de selv står for den.

 

Madplanen i vuggestuen prøver så vidt muligt at varierer så der er 1 suppe/grød dag, 2 rugbrødsdage, 1 kød/fjerkræsdag og en fiskedag, den kan selvfølgelig variere alt efter ture, ferie osv. Får vuggestuen serveret suppe eller grød får de altid tilbudt en rugbrødshaps til og der vil til alle måltider altid blive serveret grøntsager til, dog ikke når de får grød/suppe.

Den frokost der bliver serveret i vuggestuen skal indeholde det der hører sig til, med hensyn til fedt, proteiner osv. Der bliver ikke serveret light og fedtfattige produkter i huset.

 

Vi lægger stor vægt på at døren ”næsten” altid står åben ud til køkkenet, så børnene kan gå ud og sige hej og se på maden bliver tilberedt. Her kan de komme ud og se på hvad hun laver, nogle gange få en lille smagsprøve og bruge deres sanser og smagsindtryk - på den måde kan de få oplevelsen af ”madens tilberednings sted”.

 

Vi benytter os af de forskellige indkøbsaftaler som kommunen har indgået og får mandag og torsdag leveret friske varer fra Frydenholm – Frydenholm har primært økologiske varer. Vi får frisk fisk fra Birkerød fiskehus og frugt & grønt kommer fra Aarstiderne hver mandag. I løbet af ugen handler vi også løbende hos enten Netto, Føtex mm. 

 

Økologiske råvarer og produkter.

  • Alle vores mælke produkter (mælk, smør, ost og smøreost osv.).                                                        
  • Alle vores mel produkter.
  • Al vores pasta & ris.                                                                                                            
  • Rosiner, marmelade, rørsukker, kakao.
  • Knækbrød, kiks & saftevand.
  • Nogle morgenmadsprodukter – bla. havregryn.                
  • Al frugt & grønt får vi fra Aarstiderne (www.aarstiderne.com)
  • På årsbasis er cirka 60 % af vores kød/pålæg økologisk.
  • På årsbasis er cirka 80 % af vores brød økologisk.
  • Al indkøb af konserves er stort set aldrig økologisk., da det er meget dyrt.

 Drikkevarer:

Af hygiejnemæssige årsager må børnene ikke drikke vand fra vandhanerne på toilettet, derfor skal personalet altid sørge for at der er drikkevand til børnene. Børnehavebørnene har altid mulighed for og ved de kan gå i køkkenet og drikke vand.

I vuggestuen (1-3 år) tilbydes de letmælk, kærnemælk og vand til måltiderne, børn som er under 1 år får altid sødmælk, medmindre andet er aftalt med forældrene.

I børnehaven (3-6 år) tilbydes de skummetmælk, kærnemælk og vand til måltiderne.

Vi henstiller til at børnene ikke har drikkevarer med indeholder store sukkermængder i deres madkasser, men drikker det som alle bliver tilbudt til måltiderne i huset.

Vi kan stå inde for det vi serverer af drikkevarer dagligt i Taastrupvang og serverer kun økologisk frugtsaft ved særlige festlige lejligheder eller lign.

Når vi er på tur drikker vi vand eller små juice (uden konserveringsmidler).

I Taastrupvang serverer vi aldrig sodavand.

 

Formiddagsmad:

Vi vil gerne have at børnene tilbydes lidt mad om formiddagen, på den måde får kroppen lidt at arbejde på og det behøver bare være en skive agurk, en gulerod og en humpel brød. Om formiddagen bliver der i vuggestuen serveret en lille gnave ting og en tår at drikke.

I børnehaven har de prøvet sig meget frem, med det resultat at serverede de et lille formiddagsmåltid, så var ingen sultne til frokost. Så en gang imellem henter de lidt frugt eller grønt og er et eller flere børn meget sultne, så spiser de en mad eller andet fra deres madpakke og det fungerer godt.

 

Madpakker.

I børnehaven har børnene deres madpakker med hjemmefra hvor de omhyggeligt er blevet tilberedt af mor & far. Vi vil ikke blande os i hvad I beslutter at giver jeres børn med i madpakkerne, det er jeres valg men vi henstiller meget kraftigt til at børnenes madpakker ikke indeholder sukkerholdige produkter, såsom yoghurt, mælkesnitte, kage, slik og sukkerholdige drikkevarer.

 

Vi har i personalegruppen besluttet at vi i frokosten ikke vil sidde og være ”madpakkepoliti” overfor børnenes madpakker og bruge al vores tid og energi på at skulle bestemme hvad de skal spise først osv osv….

Det er deres madpakker hjemmefra, og I har besluttet hvad der skal i dem og børnene vælger selv hvad de vil spise fra dem hernede….

Hvis I som forældre vælger at giver dem sukkerholdige produkter med som yoghurt og kage så vil de naturligvis spise det først - og det er da klart. Derefter har de fået en masse sukker meget hurtigt, de er blevet hurtigt mætte og kan efterfølgende ikke spise det gode og sunde i madpakken. Typisk går der kun 1 times tid efter frokosten så er de sultne igen fordi de ikke fik den gode mad i madpakken - børn bliver meget aktive af sukker.

Hvorimod har de spist en madpakke med en god varieret kost bliver de ikke hurtigt sultne og ikke så aktive.

Vi henstiller til at børnenes madpakker består af en sund og varieret kost, med mange kostfibre, vitaminer og proteiner. Det kan være al fra rugbrød, sandwich, salat, frugt & grønt eller rester fra aftensmaden, vi varmer gerne i mikroovnen.

De fleste børn holder meget af, at have grøntsager og frugt med i madpakken hver dag…..

Grundet hygiejnepåbud fra embedslægen henstiller vi til at børnene har deres mad med, i rengjorte madkasser hver dag. Hvis jeres børn ikke har madkasser med, må vi ikke gemme ”rester” i køleskabet efter frokosten, og jeres børn kan sommetider godt lide deres ”rester” til eftermiddagsmaden, hvis de ikke bryder sig om det der bliver serveret - så derfor er madkasser en rigtig god ide.

 

Turmadpakker.

Når vi tager på længere planlagte ture ud af huset vil i næsten altid få besked på at de skal have en turmadpakke med….

En turmadpakke er en madpakke som er pakket i madpapir/stanniol og pose ikke i madkasse – de fylder meget i de små rygsække.

Maden skal helst ikke være for ”klistret”, dvs ikke makrel, æggemadder og lign. Maden skal være nem for jeres børn at spise, fx rugbrød/brød klappet sammen, med skivepålæg eller postejpålæg og frugt & grønt.

Vi gemmer ikke mad når vi er på tur. 

 

Eftermiddagsmad.

I vuggestuen varierer eftermiddagsmaden alt efter hvad de har fået til frokost.

I børnehaven består eftermiddagsmaden primært af rugbrød m. pålæg og frugt eller grønt. Vi bestræber os på en gang om ugen at lave et lidt større eftermiddagsmåltid, såsom bagte rodfrugter, råkostsalat, pastasalat eller lign. Maden vil blive lavet sammen med børnene som en pædagogisk aktivitet.

Onsdag får hele huset bla. yoghurt naturel og tilbehøret kan varierer fra frisk frugt til ristet havregryn m. kokos eller alm. ymerdrys m. økologisk rørsukker.

 

Fælles spisning.

Vi holder meget af vores buffet’er i fællesrummet som vi cirka har 1 gang om måneden.

Her er børnene med til at forberede hele aktiviteten i det omfang det rummes.

Det er en meget stor succes i Taastrupvang og vi kan måle succesen på børnenes gejst når vi tilbereder maden og når de henter og spiser den. Nogle børn får oven i købet smagt på nogle ting som de ikke kunne li’, men i det de er med til at tilberede det har de alligevel lyst til at smage og så ender det jo med at være godt alligevel.

 

Børnefødselsdage.

Det er en stor dag når ens barn fylder år og det vil vi meget gerne være med til at fejre i Taastrupvang.

Vi har valgt at fødselsdagen på stuen handler om at fødselsdagsbarnet er i fokus – dvs. de får lov til at pynte stuen op, dække bord med dug, lys, flag, terpentiner, servietter, service osv., sammen med den voksne og eventuelt en legekammerat.  

Barnet deler ud, vi spiser det som barnet har medbragt, vi synger fødselsdagssang (enten den nye m. instrumenter eller den gamle), der bliver råbt HURRA, barnet får den tegnemappe som alle kammeraterne og de voksne flittigt har lavet, lysene bliver pustet ud, måske er der eventuelt tid til en lille historie eller leg og der bliver naturligvis taget en masse billeder så forældre og alle andre kan se hvor skægt vi har haft det………

Familien er altid velkommen til at deltage til børnefødselsdagene når vi holder dem på stuen.

Vi bliver også nogle gange inviteret hjem til børnefødselsdage og det er rigtig hyggeligt. Hvis I gør det så skal hele stuen inviteres.

 Kalle fejre sin 2 års fødselsdag på Alfestuen

Vi henstiller til at når børnene har fødselsdag og skal dele ud – at de kun har en enkelt eller to ting med, ellers bliver det alt for meget

for de små maver og vi har mange fødselsdage i huset på et helt år.

I personalegruppen er vi meget villige til at hjælpe med mængder og evt. små tilberedninger sammen med børnene.

 

Eksempelvis kunne det være:

Kagemand m. pynt eller boller m. tilbehør eller pynt eller flødeboller eller

literis m. vafler eller pinde is eller Alm. kage eller popcorn eller

rosiner eller frugt til fad eller pandekager eller jordbær m. chokolade eller

frokost eller andre gode forslag.

 

Eksempelvis kunne det IKKE være:

Slikposer eller chips eller sodavand.